ENERGIJA ZA MIŠICE

Kemična energija se v vseh živih celicah (organizmih) izmenjuje z uporabo ATPja, sestavina, ki vsebuje visoko-energijske vezi fosfatov. ATP v rastlinah se uporablja pri transportu kemične energije nastale s pomočjo fotosinteze. Ob transportu energije v posamezne celice, ATP izgubi eno ali dve molekuli fosfata in tako nastane (ostane) adenozin-difosfat (ADP) ali pa adenzin-monofosfat (AMP). Tako ADP kot AMP lahko zopet postaneta ATP s pomočjo fotosinteze pri rastlinah in preko kemičnih reakcij pri ljudeh.

ATP – ADENOZIN TRIFOSFAT

Kot smo že omenili, mišica za svoje krčenje potrebuje energijo, ki je skladiščena v ATP-ju (adenozin trifosfat). Ko se enkrat sprosti energija skladiščena v ATP-ju se morajo aktivirati procesi, ki nam omogočijo ponovno izgradnjo ATP-ja. To lahko storimo na tri načine, s pomočjo anaerobnega mehanizma, anaerobno – aerobnega mehanizma in aerobnega mehanizma.  

ANAEROBNI MEHANIZEM ali KREATIN FOSFATNI MEHANIZEM

ANAEROBNO – AEROBNI MEHANIZEM ali GLIKOLIZA

AEROBNI MEHANIZEM

DELEŽ ENERGIJSKIH PROCESOV GLEDE NA TRAJANJE AKTIVNOSTI

Energetske procese v telesu merimo v kalorijah  ali v joulih, to je v enotah za toploto

Ena kalorija predstavlja energijo, ki je potrebna da 1 g vode segrejemo za 1 °C.

1 Kcal = 4.187 kJ

S temi enotami izražamo tudi kemično energijo vsebovano v hrani, toplotno energijo, ki se sprošča pri izgorevanju hrane in mehansko energijo, ki je potrebna za mišično delo.

Največ energije vsebujejo maščobe približno 9 kcal = 37 kJ na gram. Ogljikovi hidrati imajo povprečno vrednost 4.1 kcal = 1.7 kJ na gram, proteini okoli 5.7 kalorij (24 jouliov) na gram in

(Visited 178 times, 1 visits today)