ROKOMET

RAZVOJ ROKOMETA NA SLOVENSKEM

Pred 2. svetovno vojno je bil rokomet na Slovenskem malo poznan. Več uspeha je imela hazena, ki je bila priljubljena zlasti v Mariboru in Ljubljani. Med 2. svetovno vojno so Nemci ustanovili na Štajerskem nekaj rokometnih moštev, v katerih pa zavedni Slovenci niso sodelovali. V Ljubljani je bila ustanovljena prva rokometna ekipa na univerzi leta 1948; prva ženska ekipa pa leta 1949 pri mariborskem Poletu. Leta 1950 je bila ustanovljena tudi Rokometna zveza Slovenije. Pojavila so se središča igranja rokometa: Celje, Črnomelj, Brežice, Velenje, Koper… V letu 1958 je bil izdelan perspektiven načrt nadaljnjega razvoja slovenskega rokometa, ki je postavil trdne organizacijske temelje in podrobno shemo tekmovanj.

OSNOVNI TEHNIČNI ELEMENTI

Za uspešno igranje rokometa v fazi napadanja morajo igralci obvladati naslednje individualne tehnično taktične prvine:

1. Lovljenje in podajanje žoge spada med osnovne elemente rokometne igre. Med osnovne sodijo:

  • komolčna podaja,
  • podaja z dolgim zamahom iznad glave,
  • podaja iz naleta,
  • rugby podaja z obema rokama in
  • podaja od tal.

2. Streljanje na vrata K osnovnim strelom prištevamo:

  • strel z dolgim zamahom iznad glave s tal,
  • strel v skoku,
  • strel s padcem.

3. Odkrivanje

Odkrivanje pomeni gibanje po igrišču z namenom, da lahko igralec v primernem trenutku varno in zanesljivo sprejme žogo in nadaljuje z igro. Igralec se mora praviloma gibati v prazen prostor, ki ga nasprotniki slabo pokrivajo. Odkrivanje se izvede premišljeno, s spremembo smeri in hitrosti gibanja (z varanjem) ali brez.

4. Varanje

Varanja izvajajo igralci z namenom, da bi preslepili nasprotnikove igralce. Igralec prične svojo aktivnost na pričakovan način, nadaljuje pa jo drugače. Varanja se lahko izvedejo s pomočjo spremembe smeri in ritma gibanja, z lažno podajo, z lažnim strelom, pogledom …

5. Preigravanje

Preigravanje je aktivnost, ki jo igralci najpogosteje izvajajo z žogo. Povezano je z varanjem. Poznamo preigravanje z enojnim ali dvojnim varanjem ter obratom v eno ali drugo stran.

Slika: lovljenje rokometne žoge
Slika: strel z dolgim zamahom iz nad glave
Slika: igrišče za rokomet

SODNIŠKI ZNAKI

(Visited 284 times, 1 visits today)