ZNOJENJE

IZGUBLJANJE TEKOČINE SKOZI KOŽO

Zakaj se znojiš?

Mišice pri  delovanju (šport) ustvarjajo veliko toplote. Za gibanje porabimo le približno 1/4 energije, ki jo ustvarijo mišice, ostalo se “razprši” kot toploto. Potenje je naravna reakcija telesa ob zvišanju telesne temperature. Ob tem se na koži pojavijo kaplice znoja, ki imajo blagodejen vpliv na naše telo, preden začnejo na koži izhlapevati. Na ta način odstranimo toploto iz našega telesa in ga tako spet ohladimo in obarujemo pred pregrevanjem.

Znojenje treniranih ozroma začetnikov?

Moč znojenja ne pove ničesar o ravni fitnesa. Je pa tako, da se dobro trenirani posamezniki znojijo učinkoviteje. Učinkovito potenje pomeni, da se začnete znojiti prej in bolj intenzivno.  Precej dolgo traja, da se netreniran posameznik začne znojiti. Najprej se pojavi rdečica na obrazu, telesna temperatura se dvigne in počuti se neprijetno, potem pa se pogosto začne močno znojiti. Na splošno je mogoče reči, da se vsi znojijo drugače. Obstajajo jasne razlike med moškimi in ženskami: moški se znojijo prej in bolj kot ženske.

Lahko trenirate znojenje?

Znojenje se lahko trenira z rednimi treningi ali rednimi seansami savne. Telo se prilagaja in začne proizvajati znoj prej. Znojenje postane bolj učinkovito. Odrasla oseba lahko proizvede največ od 2 do 4 litre znoja na uro.

Ali izgubljate težo z znojenjem?

Ne. Če se po obisku savne stehtate, merite predvsem izgubo vode. Samo znojenje ne zmanjša telesne teže trajno. Hujšate lahko le z negativnim energijskim ravnovesjem. To pomeni, da mora biti vaš vnos hrane (kalorij) manjši od porabljenih kalorij. Znojenje ne pove ničesar o “kurjenju” maščob ali kalorijah! Če se veliko znojite, se je telo naučilo dobro hladiti. Nič več in nič manj.

Ali znojenje čisti telo?

Telo se čisti (razstruplja) preko ledvic, jeter in žolča ter z rednim odhodom na stranišče. Znoj pa po drugi strani le minimalno vpliva na razstrupljanje.

Kako je znoj sestavljen?

Znoj v glavnem sestavljata voda in malo natrija (soli). Vse drugo je vsebovano samo v sledeh in je manj pomembno. Pri dobro treniranih športnikih je sestava znoja malenkostno drugačna kot pri netreniranih. V znoju je manj natrija kot pri netreniranih posameznikih. Znoj je popolnoma brez vonja. Značilen vonj znoja se pojavi šele, ko ga razgradijo bakterije na kožni flori. Priporočilo, najprej greš pod tuš in potem uporabiš deodorant. Samo uporaba deodoranta je iz higienskega stališča nesprejemljiva.

Kdor se znoji, mora piti. Kaj piti?Z znojenjem izgubimo veliko tekočine, ki jo je treba nadomestiti. Koristno, je piti majhne količine tekočine na približno 15 minut pred naporom in seveda med naporom. Izguba vode ne zmanjša učinkovitosti pri obremenitvah, ki so krajše od 30 minut. V tem primeru lahko pijete tekočino po končani vadbi. Če vadba traja dlje časa, je nujno nadomeščati tekočino tudi med vadbo. Netrenirani posamezniki lahko pijejo vodo brez dodatkov. Pri dalj časa trajajoči vadbi si lahko pripravimo tudi svoj izotoničen napitek. V primeru, ko se odpravimo na kolo ali gorsko turo za daljši čas (več ur) v vodo dodamo malo natrija (soli) sladkorja in sok limone. 

(Visited 230 times, 1 visits today)